Kamo da odem kad nađem psa ili mačku?

Na temu registracije i identifikacije pasa i mačaka …

Jedno je sigurno, bez baze podataka koja označene životinje povezuje s vlasnikom, označavanje nema velike vrijednosti. Stoga je važno da vaš dragi ne bude samo čipiran već i registriran .

Budući da je u Austriji od 2008. godine i u gotovo svim saveznim državama Njemačke obvezno čipiranje psa ili mačke, sve je više lokalnih baza podataka koje nažalost nisu međusobno povezane. Upis identifikacijskih podataka u bazu podataka nije predviđen Pravilnikom EU o kućnim ljubimcima, zbog čega gotovo svaka općina sada ima svoju bazu podataka u koju veterinari mogu ući kućnim ljubimcima!

To je također potpuno u redu, jer svaki razumni vlasnik kućnog ljubimca ionako ugrađuje u svoj pas ili mačku takozvani čip transpondera, koji se često naziva i mikročipom, neovisno o tome zahtijeva li zakon ili ne. Ovo nije pitanje MORA, već pitanje brige. Korištenje mikročipa čista je rutina za veterinara, kratko je i “gotovo” bezbolno. Za vašeg psa ili mačku ovo nije ništa gore od cijepljenja. Čip se jednostavno ubrizga u područje vrata životinje pomoću malo veće “šprice”.

Neki psi, ako su poput našeg Luisa, koji je, prema službenoj dijagnozi našeg veterinara, očito u skupini “superhističnih pasa”, imaju potpuno drugačiji pogled na bezbolnost. Ali šalu na stranu, potpuno je sigurno i vrlo brzo. Čak je i moj Luis preživio!

Luis, službeno dijagnosticirana „super histerična

Osim tetovaže, čip transpondera je i najbolji način da dragoj osobi date jednoznačnu identifikaciju koju je teško ukloniti. Problem tetovaže je što nakon nekoliko godina blijedi jer tijelo upije boju ili je uništi drugi utjecaj okoline. Na prvi pogled, naravno, čini se da sve ovo mnogim čitateljima “nije toliko važno”, ali koliko je zapravo važno primijetite tek kad je “spremno”, jer …

Što ako…

Što ako sa svojim dragim odete na odmor?
Što ako krenete u planinarsku turneju sa svojim dragim?
Što ako povedete svog dragog sa sobom u kupovinu?

Sigurno je stotinu drugih scenarija u kojima bi vaš pas mogao ići na ovaj ili onaj način. Koliko često ste čuli ili pročitali da su pas ili mačka “iznenada” nestali? Životinja je čipirana i registrirana, ali još uvijek nedostaje jer vas nitko ne zove niti kontaktira na bilo koji drugi način. Svaki vlasnik psa ili mačke zna da je kratki trenutak nepažnje često dovoljan i da se dogodi. Sada započinje dilema.

Zamislite da ste na odmoru negdje uz more, na primjer u Italiji, Sloveniji ili Hrvatskoj, ili možda u Mađarskoj na jezeru Balaton i vaš se pas veselo igra u vodi. Udobno sjednete na plaži i uživate u suncu. Sve palete, ali u sljedećem ste trenutku izgubili iz vida svog dragog i zapitajte se: Što se dogodilo, je li ga nešto preplašilo, je li naišao još jedan pas i on je pobjegao s njim? Razlozi nestanka kućnog ljubimca mogu biti mnogi.

Tražite ga odmah, naravno, ali iz minute u minutu jednostavno ga ne možete pronaći. Panika se širi! Scenarij horora koji se može dogoditi ne samo na plaži, već jednako dobro i tijekom pješačke ture ili gradskog putovanja. A da se ne spominju brojni slučajevi u kojima “životinjska mafija” stoji iza nestanka kućnih ljubimaca.

Sad su dobri savjeti skupi, sve dok ste u zemlji u kojoj se govori vaš maternji jezik, sve je relativno jednostavno. Vaša draga ima čip i također je registrirana u bazi podataka u vašoj zemlji. Ako vašeg dragog pronađu i odvezu ga veterinaru ili azilu za životinje, oni mogu pročitati čip i pretraživati ​​baze podataka koje poznaju, ALI što ako ste negdje u inozemstvu gdje govorite svoj jezik ne govori?

Tada će se, po svoj prilici, stvar prilično zakomplicirati. Vjerojatno je i dalje prilično jednostavno prijaviti policiji psa ili mačku kao nestalih, ali što onda? Moglo bi biti da je vašu dragu već netko pronašao i odveo veterinaru ili azilu za životinje u ovoj čudnoj zemlji, i još gore, što ako se morate vratiti kući jer je odmor završio?

Sada vaš dragi sjedi u skloništu za životinje u Mađarskoj, Italiji, Španjolskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj ili što ja znam u kojoj zemlji i čeka svog voljenog vlasnika da ga pokupi. Fini ljudi tamo čak provjeravaju ima li životinja čip i očitavaju mikročip. To je dobro jer čip transpondera sadrži najvažnije podatke životinje. Identifikacijski broj tranponder čipa uvijek se sastoji od 15-znamenkasti kod. Jedinstvenost ISO 11784 broja može se garantirati OTP (jednokratno programibilnim) silicijem koji se danas koristi.

Sljedeći podaci pohranjeni su na čipu transpondera u obliku 15-znamenkastog koda:

Zemlja podrijetla (kôd države prema ISO standardu 11784)

Broj proizvođača proizvođača mikročipa

Osmoznamenkasti identifikacijski broj psa ili mačke

Nažalost, čip nema GPS funkciju koja bi se mogla koristiti za lociranje životinje

Primjer – Čip se očitava, a čitač pokazuje sljedeći broj: 276097200023868 To znači da je 276 njemačka životinja, četvrta znamenka obično je 0, 972 je proizvođač (Planet ID GmbH Germany), a serijski broj je CHIP ID vašeg psa ili mačke.

Za pse može biti tako lijepo igrati se na plaži … ali što “ako”?

Pa, pretpostavimo da je čip pročitan i ispostavi se da je pronađena životinja, na primjer, iz Njemačke. Sada npr. Španjolski, talijanski, bugarski, rumunjski, hrvatski ili mađarski čuvar životinja mora potražiti vlasnika životinje pomoću CHIP ID-a.

To postavlja sljedeća pitanja:

 • U kojoj bi bazi podataka uopće trebao tražiti?
 • Je li funkcija pretraživanja baze podataka dostupna na njegovom jeziku?
 • Jesu li rezultati upita dostupni na njegovom jeziku?
 • Jesu li kontakt podaci vlasnika dostupni odmah ili se prvo mora kontaktirati operatora baze podataka?

To su osjetljivi kriteriji koji vrlo često odlučuju hoće li se uopće tražiti vlasnika, jer pretraga u bazi podataka na stranom jeziku može spriječiti jedne ili druge da istražuju vlasnike životinje. Mogli bi potrajati danima ili tjednima da se pronađe netko tko može pretražiti bazu podataka njemačkog govornog područja, a kamoli pročitati rezultate. I svi znamo što se događa sa pronađenim životinjama, ali vlasnika nije moguće odrediti.

To me dovodi do apela svim ljubiteljima životinja, prijavite svog dragog u čip centar .

Chipzentrale je međunarodna baza podataka o psima i mačkama koja je dostupna na 109 jezika .

Stvorite profil za svog ljubimca i spremite svoje kontakt podatke pod kojima biste željeli da vas kontaktiraju u hitnim slučajevima. CHIP ID ne možete unijeti samo u čip centar, već i mnoge druge podatke koji mogu identificirati vašu dragu.

Možete unijeti sljedeće podatke svog omiljenog:

 • Dob
 • Umjetnost
 • utrka
 • ID čipa
 • porezni broj
 • Broj tetovaže
 • spol
 • boja
 • Posebnosti kao slobodni tekst (npr. Bijela mrlja u obliku zvijezde od 10 cm na stražnjoj strani)

Za hitne obavijesti možete unijeti sljedeće osobne podatke:

 • Prezime
 • Broj telefona
 • Broj mobitela
 • adresa
 • Alternativna email adresa
 • Vlastita web stranica

Ali i vaši profili na najvažnijim društvenim mrežama

 • Facebook
 • Cvrkut
 • Linkedin
 • Google
 • Instagram
 • Skype ID
 • Youtube
 • SoundCloud
 • VKontakte.

Uz sve ove informacije, gotovo je nemoguće da vas se ne pronađe i ne kontaktira odmah.

Ne ustručavajte se danas registrirati svog dragog u centru za čipove, jer ulazak u centar za čipove znači sigurnost za vašeg dragog .

Do unosa u čip centar

Bolje spriječiti nego liječiti

I ne zaboravite: Funkcija pretraživanja i svi rezultati pretrage dostupni su u 109 jezika , pa je nije problem za veterinara ili životinjskih čuvara iz cijelog svijeta kako bi pronašli svoj put oko na čipu centru !

Ako je vaš pas čipiran i registriran, planinarenje s najboljim prijateljem zaista je zabavno

Pridružite se sada