Kam naj grem, ko najdem psa ali mačko?

Na temo registracije in identifikacije psov in mačk …

Vsekakor je gotovo eno: brez baze podatkov, ki označene živali poveže z lastnikom, je označevanje malo koristno. Zato je pomembno, da vaš dragi ni samo čipiran, ampak tudi registriran .

Ker je v Avstriji od leta 2008 in zdaj v skoraj vseh zveznih deželah v Nemčiji obvezno, da je pes ali mačka čipiran, je vedno več lokalnih baz podatkov, ki žal niso povezane med seboj. Vpis uredbe o identifikacijskih podatkih v bazo podatkov ni predviden v Odloku EU o hišnih ljubljenčkih, zato ima skoraj vsaka občina svojo bazo podatkov, v katero lahko veterinarji vnašajo hišne ljubljenčke!

To je tudi povsem v redu, saj ima vsak razumen lastnik hišnega ljubljenčka tako imenovani čip transponderja, ki ga pogosto imenujejo tudi mikročip, vseeno vgrajen v svojega psa ali mačko, ne glede na to, ali to zahteva zakon. To ni vprašanje OBVEZNOSTI, temveč vprašanje skrbi. Uporaba mikročipa je za veterinarja čista rutina, kratka in “skoraj” neboleča. Za vašega psa ali mačko to ni nič slabše od cepljenja. Čip preprosto vbrizgamo v vratni del živali z nekoliko večjo “brizgo”.

Nekateri psi, če so podobni našemu Luisu, ki je po uradni diagnozi našega veterinarja očitno v skupini “superhističnih psov”, imajo popolnoma drugačen pogled na bolečino. A za šalo na stran je povsem varno in zelo hitro. Tudi moj Luis je preživel!

Luis, uradno diagnosticiran “super histeričen

Poleg tetovaže je čip transponderja tudi najboljši način, da svojemu dragemu daste nedvoumno identifikacijo, ki jo je težko odstraniti. Problem tetovaže je, da po nekaj letih zbledi, ker telo absorbira barvo ali jo uničijo drugi vplivi okolja. Na prvi pogled se seveda zdi, da marsikomu bralcu vse to “ni tako pomembno”, opazite pa le, kako pomembno je v resnici, ko je “pripravljeno”, ker …

Kaj če…

Kaj pa, če greš s svojim dragim na dopust?
Kaj pa če greš s svojim dragim na planinsko turo?
Kaj če svojega dragega vzamete s seboj po nakupih?

Zagotovo obstaja še sto scenarijev, v katerih bi lahko vaš pes šel tako ali drugače. Kako pogosto ste že slišali ali prebrali, da je pes ali mačka “nenadoma” izginil? Žival je bila čipirana in registrirana, vendar je še vedno pogrešana, ker vas nihče ne pokliče ali kontaktira na kakršen koli drug način. Vsak lastnik psa ali mačke ve, da je kratek trenutek nepazljivosti pogosto dovolj in se zgodi. Zdaj se začne dilema.

Predstavljajte si, da ste nekje na dopustu ob morju, npr. v Italiji, Sloveniji ali na Hrvaškem ali morda na Madžarskem ob Blatnem jezeru in se vaš pes veselo igra v vodi. Udobno sedite na plaži in uživate v soncu. Vse palete, toda v naslednjem trenutku ste izgubili svojega dragega iz pogleda in se vprašajte: Kaj se je zgodilo, ali ga je kaj prestrašilo, je prišel mimo drug pes in je zbežal z njim? Vzrokov za izginotje hišnega ljubljenčka je lahko veliko.

Seveda ga takoj iščete, a iz minute v minuto ga preprosto ne najdete. Panika se širi! Scenarij grozljivk, ki se lahko zgodi ne samo na plaži, ampak enako dobro tudi na pohodniški turi ali mestnem izletu. Da ne omenjam številnih primerov, v katerih za izginotjem hišnih ljubljenčkov stoji “živalska mafija”.

Zdaj so dobri nasveti dragi, če ste v državi, kjer govorijo vaš materni jezik, je vse razmeroma preprosto. Vaša draga ima čip in je prav tako registrirana v zbirki podatkov v vaši državi. Če vašega dragega najdejo in odpeljejo do veterinarja ali zavetišča za živali, lahko preberejo čip in iščejo po zbirkah podatkov, ki jih poznajo, A kaj, če ste nekje v tujini, kjer lahko govorite svoj jezik ne govori?

Potem se bodo stvari po vsej verjetnosti precej zapletle. Če bi psa ali mačko pogrešali na policiji, bi to še vedno moralo biti mogoče, vendar kaj potem? Mogoče je, da je vašega dragega že nekdo našel in odpeljal k veterinarju ali zavetišču za živali v tej čudni državi, še huje pa, kaj če se morate vrniti domov, ker je dopust konec?

Zdaj vaš dragi sedi v zavetišču za živali na Madžarskem, v Italiji, Španiji, Sloveniji, na Hrvaškem, v Bolgariji, Romuniji ali kaj vem v kateri državi in ​​čaka, da ga pobere njegov ljubljeni lastnik. Tam prijazni ljudje celo preverijo, ali ima žival čip, in preberejo mikročip. To je dobro, ker čip transponderja vsebuje najpomembnejše podatke živali. Identifikacijska številka pretvorniškega čipa je vedno sestavljena iz 15-mestne kode. Edinstvenost številke ISO 11784 lahko zagotovite z danes uporabljenim silicijem OTP (Enkrat Programmable).

Naslednji podatki se shranijo na čip transponderja v obliki 15-mestne kode:

Država izvora (koda države po standardu ISO 11784)

Številka proizvajalca proizvajalca mikročipa

Osemmestna identifikacijska številka psa ali mačke

Na žalost čip nima funkcije GPS, ki bi jo lahko uporabili za iskanje živali

Primer – čip se prebere in čitalnik prikaže naslednjo številko: 276 0 972 00023868 To pomeni, da je 276 nemška žival, četrta številka je običajno 0, 972 je proizvajalec (Planet ID GmbH Nemčija) in serijska številka, to je CHIP ID vašega psa ali mačke.

Za pse je lahko tako lepo, da se igrajo na plaži … kaj pa “če”?

No, domnevamo, da je bil čip prebran in se izkaže, da je najdena žival na primer iz Nemčije. Zdaj mora npr. Španski, italijanski, bolgarski, romunski, hrvaški ali madžarski imetnik živali poiskati lastnika živali s pomočjo CHIP ID-ja.

Ob tem se zastavljajo naslednja vprašanja:

 • V kateri bazi podatkov naj sploh išče?
 • Ali je funkcija iskanja po bazi podatkov na voljo v njegovem jeziku?
 • Ali so rezultati poizvedbe na voljo v njegovem jeziku?
 • So kontaktni podatki lastnika na voljo takoj ali je treba najprej stopiti v stik z operaterjem zbirke podatkov?

Gre za občutljiva merila, ki zelo pogosto odločajo, ali lastnika sploh iščejo, kajti iskanje v tujejezični bazi podatkov lahko enemu ali drugemu prepreči raziskovanje lastnikov živali. Trajali bi lahko dnevi ali tedni, da bi našli nekoga, ki bi lahko iskal po nemško govoreči bazi podatkov, kaj šele, da bi prebral rezultate. Vsi vemo, kaj se zgodi z živalmi, ki jih najdemo, vendar lastnika ni mogoče določiti.

S tem pridem do pritožbe vsem ljubiteljem živali, prijavite svojega dragega v čip center .

Chipzentrale je mednarodna baza podatkov za pse in mačke, ki je na voljo v 109 jezikih .

Ustvarite profil za svojega ljubljenčka in shranite svoje kontaktne podatke, pod katerimi želite, da vas kontaktirajo v nujnih primerih. V središče čipov ne morete vnesti le ID-ja CHIP, temveč tudi številne druge podatke, ki lahko prepoznajo vašega dragega.

Vnesete lahko naslednje podatke o svojih najljubših:

 • Starost
 • Umetnost
 • dirka
 • ID čipa
 • Davčna številka
 • Številka tetovaže
 • spol
 • barva
 • Posebnosti kot prosto besedilo (npr. 10 cm bela pika v obliki zvezde na zadnji strani)

Za obveščanje v nujnih primerih lahko vnesete naslednje osebne podatke:

 • Priimek
 • Telefonska številka
 • Številka mobilnega telefona
 • naslov
 • Drug email naslov
 • Svoje spletno mesto

Toda tudi vaši profili v najpomembnejših družbenih medijih

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Google
 • Instagram
 • Skype ID
 • Youtube
 • SoundCloud
 • VKontakte.

Z vsemi temi informacijami je skoraj nemogoče, da vas ne bi takoj našli in kontaktirali.

Danes ne oklevajte, da svojega dragega registrirate v centru čipov, ker vstop v center čipov pomeni varnost za vašega dragega .

Do vnosa v čip center

Bolje varno kot žal

In ne pozabite: Funkcija iskanje in vsi rezultati iskanja so na voljo v 109 jezikih , zato je ni problem za veterinarje ali živalskih rejci iz vsega sveta , da najdejo svojo pot okoli v sredini čip !

Če je vaš pes čipiran in registriran, je pohodništvo z najboljšim prijateljem res zabavno

Pridruži se zdaj