Къде да отида, когато намеря куче или котка?

По въпроса за регистрацията и идентификацията на кучета и котки …

Във всеки случай едно е сигурно: без база данни, която свързва маркираните животни със собственик, маркировката няма голяма стойност. Ето защо е важно любимата ви не само да бъде чипирана, но и регистрирана .

Тъй като в Австрия е задължително от 2008 г. и в почти всички федерални провинции в Германия куче или котка са чипирани, има все повече местни бази данни, които за съжаление не са свързани помежду си. Регистрацията на идентификационни данни в база данни не е предвидена в Наредбата на ЕС за домашни любимци, поради което почти всяка община има своя собствена база данни, в която ветеринарните лекари могат да влизат в домашните любимци!

Това също е напълно ОК, защото всеки разумен собственик на домашен любимец има така наречения чип транспондер, често наричан още микрочип, имплантиран в кучето или котката си така или иначе, независимо дали това се изисква от закона или не. Това не е въпрос на ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, а въпрос на грижи. Използването на микрочип е чиста рутина за ветеринарен лекар и е кратко и „почти” безболезнено. За вашето куче или котка това не е по-лошо от ваксинацията. Чипът просто се инжектира в областта на шията на животното с помощта на малко по-голяма „спринцовка“.

Някои кучета, ако са като нашия Луис, който според официалната диагноза на нашия ветеринар, явно е в групата на „суперхистеричните кучета“, имат съвсем различен поглед към безболезнеността. Но шегата настрана е напълно безопасна и много бърза. Дори моят Луис оцеля!

Луис, официално диагностицираният „супер истеричен

Освен татуировка, транспондерният чип е и най-добрият начин да дадете на любимия си еднозначна идентификация, която е трудна за премахване. Проблемът с татуировката е, че тя избледнява след няколко години, защото цветът се абсорбира от тялото или се унищожава от други влияния на околната среда. На пръв поглед, разбира се, всичко това изглежда “не толкова важно” за много читатели, но забелязвате колко важно е всъщност, когато е “готово”, защото …

Какво ако …

Ами ако отидете на почивка с любима си?
Ами ако тръгнете на планинска обиколка с любимия си?
Какво ще стане, ако вземете любимата си със себе си, за да пазарувате?

Със сигурност има още стотина сценария, при които вашето куче може да върви по един или друг начин. Колко често сте чували или чели, че куче или котка „изведнъж“ са изчезнали? Животното е чипирано и регистрирано, но все още липсва, защото никой не ви се обажда и не се свързва с вас по друг начин. Всеки собственик на куче или котка знае, че кратък момент на невнимание често е достатъчен и това се случва. Сега дилемата започва.

Представете си, че сте на почивка някъде край морето, например в Италия, Словения или Хърватия, или може би в Унгария на езерото Балатон и вашето куче играе щастливо във водата. Седите удобно на плажа и се наслаждавайте на слънцето. Всички палети, но в следващия момент сте загубили любимия си от погледа и се запитайте: Какво се случи, изплаши ли се от нещо, мина ли друго куче и той избяга с него? Причините за изчезване на домашен любимец могат да бъдат много.

Търсите го веднага, разбира се, но минута след минута просто не можете да го намерите. Паниката се разпространява! Сценарий на ужасите, който може да се случи не само на плажа, но също толкова добре и на туристическа обиколка или градско пътуване. Да не говорим за многобройните случаи, в които „животинската мафия“ стои зад изчезването на домашни любимци.

Допълнителни съвети са съкратени, стига да сте в държавата, където се говори родният ви език, всичкичлто. Вашият любим има чип и също е регистриран в базата данни във вашата държава. Ако скъпата бъде намерена и отведена във ветеринарен лекар или приживе за животни, можете да прочетете чипа и да търсите в базата данни, познавате които, НЕ какво, ако сте някъде в чужбина, когато говорите своя език не говори?

Тогава, по всяка вероятност, въпросът ще стане доста сложен. Още повече да можете да се съобщавате на полицията за кучето или котката като изчезнали до известени до известенакена извавест? Възможно е любимата да е вечеря, която е била намерена от някого и отведена до ветеринарен лекар или да се приложи за животни в тази страна, и още по-лошо, ще стане ли, ако се наложи да се върнете в дома, ваканцията поради това е включена?

Сега вашите любимци се седят в животни в Унгария, Италия, Испания, Словения, Хърватия, България, Румъния или каквото знаме в коя държава и очаквайте любимата да спрете да вземете. Милите хора дори проверяват дали животното е чипирано и четат микрочипа. Това е добре, защото чипът за транспортиране съдържа най-важните данни за животното. Идентификационният номер при транспортиране на чип винаги се състои от 15-цифрен код. Уникалността на номера ISO 11784 може да бъде гарантирана с OTP (Еднократно програмиране) силиции, използване на приложения.

Следните данни се запазват при транспортиран чип под формат на 15-цифрен код:

Страна на произход (код на държавата по стандарт ISO 11784)

Номер на производителя на производителя на микрочипа

Осемцифреният идентификационен номер на кучето или котката

За съжаление чипът няма GPS функция, която може да се използва за локализиране на животното

Пример – Насочете чете и четец покажете следния номер: 276 0 972 00023868 Това означава 276 е немско животно, четвъртата цифра е 0, 972 е производител (Planet ID GmbH Германия) и сериен номер, това е CHIP ID на вашето куче или котка .

Може да е толкова приятно кучетата да играете на плажа … но какво “ако”?

Е, да приемем, че чипът е прочетен и се оказва, че намереното животно е например от Германия. Сега например испанският, италианският, българският, румънският, хърватският или унгарският животновъд трябва да търси собственика на животното, използвайки CHIP ID.

Това поражда следните въпроси:

  • В коя база данни изобщо да търси?
  • Налична ли е функцията за търсене в базата данни на неговия език?
  • Налични ли са резултатите от заявката на неговия език?
  • Налични ли са веднага данните за контакт на собственика или първо трябва да се свърже с оператора на базата данни?

Това са деликатни критерии, които много често решават дали изобщо да се търси собственикът, тъй като търсенето в база данни на чужд език може да попречи на едни или други да изследват собствениците на животно. Може да отнеме дни или седмици, за да се намери някой, който е в състояние да направи търсене в немскоезична база данни, да не говорим за четене на резултатите. И всички знаем какво се случва с намерените животни, но собственикът не може да бъде определен.

Това ме отвежда до призива към всички любители на животните, регистрирайте любимата си в чип центъра .

Chipzentrale е международна база данни за кучета и котки, която е достъпна на 109 езика .

Създайте профил за вашия домашен любимец и запазете данните си за контакт, под които искате да се свържете при спешни случаи. Можете не само да въведете CHIP ID в центъра за чипове, но и много други данни, които могат да идентифицират вашата любима.

Можете да въведете следните данни на любимите си:

  • Възраст
  • Изкуство
  • раса
  • Чип ID
  • данъчен номер
  • Номер на татуировка
  • пол
  • цвят
  • Специални функции като свободен текст (напр. 10 см бяло петно ​​с форма на звезда на гърба)

Можете да въведете следната лична информация за уведомяване при спешни случаи:

  • Фамилия
  • Телефонен номер
  • Номер на мобилен телефон
  • адрес
  • Алтернативен имейл адрес
  • Вашият собствен уебсайт

Но също и вашите профили в най-важните социални медии

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Google
  • Instagram
  • Skype ID
  • Youtube
  • SoundCloud
  • ВКонтакте.

С цялата тази информация е почти невъзможно да не бъдете открити и незабавно да се свържете с него.

Не се колебайте да регистрирате любимата си в чип центъра днес, защото влизането в чип центъра означава сигурност за вашата любима .

Към записа в чип центъра

По-добре безопасно, отколкото съжалявам

И не забравяйте: Функцията за търсене и всички резултати от търсенето са на разположение в 109 езици , така че е не е проблем за ветеринари или гледачи от всички краища на света , за да намерят пътя си около на центъра чип !

Ако кучето ви е чипирано и регистрирано, туризмът с най-добрия ви приятел е наистина забавен

Присъедини се сега