Hová menjek, ha kutyát vagy macskát találok?

A kutyák és macskák nyilvántartásba vétele és azonosítása …

Egy dolog biztos, hogy a címkézett állatok tulajdonoshoz kapcsoló adatbázisa nélkül a címkézés kevéssé értékes. Ezért fontos, hogy kedvesedet ne csak chippeljék, hanem regisztrálják is .

Mivel Ausztriában 2008 óta és Németország szinte minden szövetségi államában kötelező, hogy kutyát vagy macskát chipelnek, egyre több olyan helyi adatbázis található, amelyek sajnos nincsenek hálózatba kapcsolva. Az azonosító adatok adatbázisba történő bejegyzéséről az EU háziállat-rendelet nem rendelkezik, ezért szinte minden önkormányzatnak megvan a saját adatbázisa, amelybe az állatorvosok beírhatják a háziállatokat!

Ez azért is teljesen rendben van, mert minden ésszerű kisállattartónak van egy úgynevezett transzponder chipje, amelyet gyakran mikrochipnek is neveznek, amúgy is beültetve a kutyájába vagy macskájába, függetlenül attól, hogy a törvény előírja-e vagy sem. Ez nem a KELL, hanem az ápolás kérdése. A mikrochip használata az állatorvos számára tiszta rutin, rövid és „szinte” fájdalommentes. Kutyája vagy macskája számára ez nem rosszabb, mint az oltás. A chipet egy kissé nagyobb „fecskendő” segítségével egyszerűen az állat nyakterületére fecskendezik.

Egyes kutyák, ha olyanok, mint Luisunk, akik állatorvosunk hivatalos diagnózisa szerint egyértelműen a “szuperhisztérikus kutyák” csoportjába tartoznak, teljesen másképp vélekednek a fájdalommentességről. De félretéve a viccet, ez teljesen biztonságos és nagyon gyors. Még az én Luisom is életben maradt!

Luis, a hivatalosan diagnosztizált „szuperhisztérikus

A tetováláson kívül a transzponder chip a legjobb módja annak, hogy kedvesének egyértelmű és nehezen eltávolítható azonosítót adjon. A tetoválás problémája, hogy néhány év múlva elhalványul, mert a színt a test felszívja vagy más környezeti hatások elpusztítják. Első pillantásra természetesen mindez sok olvasó számára „nem is olyan fontos”, de csak akkor veszi észre, mennyire fontos, amikor „kész”, mert …

Mi van ha…

Mi van, ha nyaralni megy kedvesével?
Mi van, ha hegyi túrára indul kedvesével?
Mi van, ha magával viszi kedvesét vásárolni?

Biztosan lesz még száz forgatókönyv, amelyben kutyája így vagy úgy mehet. Milyen gyakran hallott vagy olvasott arról, hogy egy kutya vagy macska “hirtelen” eltűnt? Az állatot chipelték és regisztrálták, de még mindig hiányzik, mert senki sem hív, sem más módon nem keres fel. Minden kutya vagy macska tulajdonosa tudja, hogy gyakran elég egy rövid figyelmetlenség, és ez megtörténik. Most kezdődik a dilemma.

Képzelje el, hogy valahol a tenger mellett nyaral, például Olaszországban, Szlovéniában vagy Horvátországban, esetleg Magyarországon a Balatonnál, és kutyája vidáman játszik a vízben. Kényelmesen ül a tengerparton és élvezi a napsütést. Minden paletti, de a következő pillanatban szem elől tévesztette kedvesét, és megkérdezte magától: Mi történt, megijedt-e valami, jött-e még egy kutya, és elszaladt vele? A háziállat eltűnésének számos oka lehet.

Természetesen azonnal keresed, de percről percre egyszerűen nem találod. A pánik terjed! Horror-forgatókönyv, amely nemcsak a tengerparton, hanem egy túra vagy egy városnézés során is megtörténhet. Nem is beszélve arról a számos esetről, amikor az „állatmaffia” áll a háziállatok eltűnése mögött.

Most a jó tanács drága, amíg olyan országban tartózkodik, ahol anyanyelvét beszélik, minden viszonylag egyszerű. Kedvesednek van chipje, és az országod adatbázisában is regisztrálva van. Ha kedvesét megtalálják, és állatorvoshoz vagy állatmenhelyhez viszik, elolvashatják a chipet és kereshetnek az általuk ismert adatbázisokban, DE mi van akkor, ha valahol külföldön tartózkodik, ahol beszélheti a nyelvét nem beszél?

Akkor minden valószínűség szerint a dolgok meglehetősen bonyolulttá válnak. Ha a kutyát vagy a macskát eltűntként jelentik be a rendőrségen, bizonyos mértékig továbbra is lehetővé kell tenni, de akkor mi van? Könnyen lehet, hogy kedvesedet valaki már megtalálta és egy állatorvoshoz vagy állatmenhelyhez vitte ebben a furcsa országban, és ami még rosszabb, mi van akkor, ha haza kell menned, mert vége a nyaralásnak?

Most kedvesed egy állatmenhelyen ül Magyarországon, Olaszországban, Spanyolországban, Szlovéniában, Horvátországban, Bulgáriában, Romániában vagy mit tudok melyik országban, és várja, hogy szeretett gazdája felvegye. Az ottani kedves emberek még azt is megvizsgálják, hogy van-e az állatnak chipje, és felolvassák a mikrochipet. Ez azért jó, mert a transzponder chip tartalmazza az állat legfontosabb adatait. A transzponder chip azonosítószáma mindig egy 15 jegyű kódból áll. Az ISO 11784 szám egyediségét a ma használt OTP (One Time Programmable) szilícium garantálja.

A következő adatokat egy transzponder chipen tárolják 15 számjegyű kód formájában:

Származási ország (országkód az ISO 11784 szabvány szerint)

A mikrochip gyártójának gyártói száma

A kutya vagy macska nyolcjegyű azonosító száma

Sajnos a chipnek nincs olyan GPS funkciója, amely felhasználható lenne az állat felkutatására

Példa – A chip kiolvasásra kerül, és az olvasó a következő számot mutatja: 276 0 972 00023868 Ez azt jelenti, hogy 276 német állat, a negyedik számjegy általában 0, 972 a gyártó (Planet ID GmbH Németország) és a sorozatszám, ez a kutyád vagy macskád CHIP azonosítója.

Olyan kedves lehet, ha a kutyák a tengerparton játszanak … de mi van akkor, ha?

Nos, tegyük fel, hogy a chipet elolvasták, és kiderült, hogy a talált állat például Németországból származik. Most például a spanyol, az olasz, a bolgár, a román, a horvát vagy a magyar állattartónak meg kell keresnie az állat tulajdonosát a CHIP ID segítségével.

Ez a következő kérdéseket veti fel:

 • Melyik adatbázisban kell egyáltalán keresnie?
 • Az adatbázis-keresési funkció elérhető az ő nyelvén?
 • Elérhetők a lekérdezés eredményei az ő nyelvén?
 • Azonnal elérhetőek a tulajdonos elérhetőségei, vagy először az adatbázis-üzemeltetővel kell kapcsolatba lépni?

Kényes kritériumok ezek, amelyek nagyon gyakran eldöntik, hogy egyáltalán keressenek-e gazdát, mert az idegen nyelvű adatbázisban történő keresés megakadályozhatja, hogy az egyik vagy másik kutasson egy állat tulajdonosát. Napokba vagy hetekbe telhet, amíg megtalál egy valakit, aki képes keresni egy német nyelvű adatbázisban, nemhogy az eredményeket elolvassa. És mindannyian tudjuk, mi történik a talált állatokkal, de a tulajdonos nem határozható meg.

Ez az összes állatbarátnak tetszik, hogy regisztrálja kedvesét a chipközpontban .

A Chipzentrale egy nemzetközi adatbázis kutyák és macskák számára, amely 109 nyelven érhető el .

Hozzon létre egy profilt háziállata számára, és mentse el elérhetőségi adatait, amely alatt vészhelyzet esetén kapcsolatba szeretne lépni velünk. Nem csak a chipközpontban adhatja meg a CHIP azonosítót, hanem sok más adatot is, amely azonosíthatja kedvesét.

A következő adatokat adhatja meg kedvencéről:

 • Kor
 • Művészet
 • verseny
 • Chip azonosító
 • adószám
 • Tetoválás száma
 • nem
 • szín
 • Különleges szolgáltatások, mint szabad szöveg (pl. 10 cm-es csillag alakú fehér folt a hátoldalon)

A következő személyes adatokat megadhatja értesítéshez vészhelyzet esetén:

 • Vezetéknév
 • Telefonszám
 • mobiltelefon szám
 • cím
 • Alternatív emailcím
 • Saját weboldal

De a profilokat is a legfontosabb közösségi médiában

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Google
 • Instagram
 • Skype felhasználónév
 • Youtube
 • SoundCloud
 • VKontakte.

Mindezen információk birtokában szinte lehetetlen, hogy ne találják meg és ne keressék fel azonnal.

Ne habozzon ma regisztrálni kedvesét a chipközpontban, mert a chipközpontba történő belépés biztonságot jelent kedvesének .

A chipközpont bejegyzéséhez

Jobb félni, mint megijedni

És ne felejtsd el: A keresési funkció és az összes keresési eredmény 109 nyelven érhető el , így a világ minden tájáról érkező állatorvosok vagy állattartók számára nem okoz gondot , hogy eligazodjanak a chipközpontban !

Ha a kutyád chippelt és regisztrált, akkor a legjobb barátoddal túrázni nagyon szórakoztató

Csatlakozz most