Gdje da odem kad nađem psa ili mačku?

Na temu registracije i identifikacije pasa i mačaka …

U svakom slučaju, jedno je sigurno: bez baze podataka koja označene životinje povezuje s vlasnikom, obilježavanje nema velike vrijednosti. Stoga je važno da vaš dragi ne bude samo čipiran već i registriran .

Budući da je u Austriji od 2008. godine i u gotovo svim saveznim državama Njemačke obavezno čipiranje psa ili mačke, sve je više lokalnih baza podataka koje nažalost nisu međusobno povezane. Upis identifikacionih podataka u bazu podataka nije predviđen Pravilnikom EU o kućnim ljubimcima, zbog čega gotovo svaka opština ima svoju bazu podataka u koju veterinari mogu ući kućnim ljubimcima!

To je također potpuno u redu, jer svaki razumni vlasnik kućnog ljubimca ionako ugrađuje u svog psa ili mačku takozvani čip transpondera, koji se često naziva i mikročipom, neovisno o tome zahtijeva li zakon ili ne. Ovo nije pitanje OBAVEZNO, već pitanje brige. Korištenje mikročipa čista je rutina za veterinara, kratko je i “gotovo” bezbolno. Za vašeg psa ili mačku ovo nije ništa gore od cijepljenja. Čip se jednostavno ubrizga u vrat vrata životinje pomoću malo većeg “šprica”.

Neki psi, ako su poput našeg Luisa, koji se, prema službenoj dijagnozi našeg veterinara, očito nalazi u skupini “superhističnih pasa”, imaju potpuno drugačiju koncepciju bez bolova. Ali šalu na stranu, potpuno je sigurno i vrlo brzo. Čak je i moj Luis preživio!

Luis, zvanično dijagnosticirana „super histerična

Osim tetovaže, čip transpondera je i najbolji način da dragoj osobi date jednoznačnu identifikaciju koju je teško ukloniti. Problem tetovaže je što nakon nekoliko godina blijedi jer tijelo upije boju ili uništi drugi utjecaji okoline. Na prvi pogled, naravno, čini se da sve ovo mnogim čitateljima “nije toliko važno”, ali koliko je zaista važno primijetite tek kad je “spremno”, jer …

Šta ako…

Šta ako sa dragim odete na odmor?
Šta ako sa dragom pođete na planinarsku turneju?
Šta ako povedete svog dragog sa sobom u kupovinu?

Sigurno je da postoji još stotinu scenarija u kojima bi vaš pas mogao ići na ovaj ili onaj način. Koliko često ste čuli ili pročitali da su pas ili mačka “iznenada” nestali? Životinja je čipirana i registrirana, ali i dalje je nestala jer vas niko ne zove niti kontaktira na bilo koji drugi način. Svaki vlasnik psa ili mačke zna da je kratki trenutak nepažnje često dovoljan i da se to dogodi. Sada započinje dilema.

Zamislite da ste negdje na odmoru uz more, npr. u Italiji, Sloveniji ili Hrvatskoj, ili možda u Mađarskoj na jezeru Balaton i vaš pas se veselo igra u vodi. Udobno sjednete na plaži i uživate u suncu. Sve palete, ali sljedećeg trenutka ste izgubili iz vida svog dragog i zapitajte se: Šta se dogodilo, je li ga nešto uplašilo, je li naišao još jedan pas i pobjegao s njim? Razlozi nestanka kućnog ljubimca mogu biti mnogi.

Tražite ga odmah, naravno, ali minutu za minutom jednostavno ga ne možete pronaći. Panika se širi! Scenarij horora koji se može dogoditi ne samo na plaži, već jednako dobro i na pješačkoj turneji ili gradskom putovanju. A da se i ne spominju brojni slučajevi u kojima “životinjska mafija” stoji iza nestanka kućnih ljubimaca.

Sad su dobri savjeti skupi, sve dok ste u zemlji u kojoj se govori vaš maternji jezik, sve je relativno jednostavno. Vaša draga ima čip i takođe je registrovana u bazi podataka u vašoj zemlji. Ako je vaš dragi pronađen i odveden u veterinara ili azil za životinje, oni mogu pročitati čip i pretraživati ​​baze podataka koje poznaju, ALI što ako ste negdje u inozemstvu gdje možete govoriti svoj jezik ne govori?

Tada će se stvari po svoj prilici zakomplicirati. Da bi pas ili mačka bili prijavljeni policiji kao nestali, to bi još uvijek trebalo biti moguće, ali šta onda? Moglo bi biti da je vašu dragu već netko pronašao i odveo u veterinara ili u sklonište za životinje u ovoj čudnoj zemlji, i još gore, što ako se morate vratiti kući jer je odmor završio?

Sada vaš dragi sjedi u skloništu za životinje u Mađarskoj, Italiji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj ili šta ja znam u kojoj zemlji i čeka svog voljenog vlasnika da ga pokupi. Fini ljudi tamo čak provjeravaju je li životinja čipirana i čitaju mikročip. To je dobro jer čip transpondera sadrži najvažnije podatke životinje. Identifikacijski broj tranponder čipa uvijek se sastoji od 15-cifrenog koda. Jedinstvenost ISO 11784 broja može se zagarantovati OTP (jednokratno programibilnim) silicijumom koji se danas koristi.

Sljedeći podaci pohranjeni su na čipu transpondera u obliku 15-cifrenog koda:

Zemlja porijekla (kod države prema ISO standardu 11784)

Broj proizvođača proizvođača mikročipa

Osmocifreni identifikacijski broj psa ili mačke

Nažalost, čip nema GPS funkciju koja bi se mogla koristiti za lociranje životinje

Primjer – Čip se čita, a čitač prikazuje sljedeći broj: 276 0 972 00023868 To znači da je 276 njemačka životinja, četvrta znamenka je obično 0, 972 je proizvođač (Planet ID GmbH Germany) i serijski broj, to je CHIP ID vašeg psa ili mačke.

Može biti tako lijepo za pse da se igraju na plaži … ali šta ako?

Pa, pretpostavimo da je čip pročitan i ispostavi se da je pronađena životinja iz Njemačke, na primjer. Sada npr. Španski, talijanski, bugarski, rumunjski, hrvatski ili mađarski čuvar životinja mora potražiti vlasnika životinje koristeći CHIP ID.

Ovo postavlja sljedeća pitanja:

 • U kojoj bazi podataka bi uopće trebao tražiti?
 • Da li je funkcija pretraživanja baze podataka dostupna na njegovom jeziku?
 • Da li su rezultati upita dostupni na njegovom jeziku?
 • Jesu li kontakt podaci vlasnika dostupni odmah ili se prvo mora kontaktirati operatora baze podataka?

To su osjetljivi kriteriji koji vrlo često odlučuju hoće li se uopće tražiti vlasnika, jer pretraga u bazi podataka na stranom jeziku može spriječiti jednog ili drugog da istražuju vlasnike životinje. Mogli bi potrajati danima ili tjednima da se pronađe nekoga tko može pretražiti bazu podataka njemačkog govornog područja, a kamoli pročitati rezultate. I svi znamo šta se događa sa životinjama koje su pronađene, ali vlasnika nije moguće identificirati.

To me dovodi do apela svim ljubiteljima životinja, prijavite svog dragog u čip centar .

Chipzentrale je međunarodna baza podataka o psima i mačkama koja je dostupna na 109 jezika .

Stvorite profil za svoju životinju i sačuvajte svoje kontakt podatke pod kojima biste željeli da vas kontaktiraju u hitnim slučajevima. Ne možete samo unijeti CHIP ID u čip centar, već i mnoge druge podatke koji mogu identificirati vašu dragu.

Možete unijeti sljedeće podatke svog omiljenog:

 • Dob
 • Art
 • trka
 • ID čipa
 • porezni broj
 • Broj tetovaže
 • pol
 • boja
 • Posebnosti kao slobodan tekst (npr. Bijela mrlja u obliku zvijezde od 10 cm na stražnjoj strani)

Za hitno obavještavanje možete unijeti sljedeće lične podatke:

 • Prezime
 • Telefonski broj
 • Broj mobitela
 • adresa
 • Alternativna email adresa
 • Vaša web lokacija

Ali i vaši profili na najvažnijim društvenim mrežama

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Google
 • Instagram
 • Skype ID
 • Youtube
 • SoundCloud
 • VKontakte.

Uz sve ove informacije, gotovo je nemoguće da vas ne pronađu i ne kontaktiraju odmah.

Ne ustručavajte se danas prijaviti svog dragog u čip centar, jer ulazak u čip centar znači sigurnost za vašeg dragog .

Do unosa u čip centar

Bolje sigurno nego žao

I ne zaboravite: Funkcija pretrage i svi rezultati pretrage dostupni su na 109 jezika , tako da je nije problem za veterinara ili životinje čuvari iz cijelog svijeta da pronađu svoj put oko na čip centar !

Ako je vaš pas čipiran i registriran, planinarenje s najboljim prijateljem zaista je zabavno

Pridružite se sada